Boktips

Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död

Hur överlever man? Tar smärtan någonsin slut?   Går det att lära sig leva med sorgen och saknaden? Kan man en dag återigen känna glädje och kärlek?

Christina Karlberg och Marita Warborn Lundgren skriver i sin bok personligt om livet när en älskad livskamrat hastigt dör alltför tidigt i livet. Boken vänder sig både till dig som förlorat någon du inte kan leva utan och till alla er andra som känner någon som har drabbats och blivit ensam kvar.

– Vi saknade själva en sådan här bok när vår ”jordbävning” skedde. Både för egen del och för dem runt omkring oss. Vi vill försöka förmedla att det går att överleva en enorm förlust och att det till och med går att komma tillbaka till det där som kallas livet. Det är möjligt att kunna tänka sig en framtid igen.

I boken berättar Christina och Marita och några i deras omgivning personligt om sina liv före, under tiden och efter jordbävningen. – Hos oss var funderingar och tankar på döden tidigare väldigt sällsynta. Vi hade ju fullt upp med själva LIVET. I boken ger Christina och Marita tips och råd om hur de tog sig igenom den verklighet som uppstår när någon närstående dör, men ger även vägledning för hur de runt omkring bör ”bete sig” (eller inte bete sig). – Vi vill dessutom berätta om den självklara gemenskapen i nätverket VIMIL (Vi som mist någon mitt i livet), som blev en slags ”livlina”. Där träffade vi varandra och där har vi mött nya (från början helt okända) vänner för livet – på grund av döden. Personer med olika livsöden, men med sorgen och saknaden som gemensam nämnare. Hos Vimil fanns förståelsen, där fanns de som visste hur det ÄR och hur det KÄNNS, och där kunde man få känna sig normal

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Våga leva våga dö: om sorg och begravningar

av Carita Portuondo Andersson

Vi har alla en sak gemensamt – vi ska dö. En del lever länge och dör när de är gamla, andra dör unga. Vi kommer någon gång i livet möta människor som sörjer. Många som sörjer berättar att vänner slutar höra av sig.

Här får du veta hur du kan göra om du vill vara ett stöd för den som har förlorat någon nära. Carita Portuondo Andersson är journalist. Hon har intervjuat många människor som förlorat familjemedlemmar. Hon har pratat med präster, psykoterapeuter, sjuksköterskor och beravningsarbetare.

I faktaboken Våga leva, våga dö har hon samlat fakta och erfarenheter från alla dem hon talat med. Du får veta vad som händer med kroppen när en människa dör, hur det går till på krematoriet och på kyrkogården och mycket mer.

Boken finns att köpa hos LL-förlaget

 

Sorgens olika ansikten

Ann-Kristin Lundmark, 2009

 ”Inför utgivningen av den nya upplagan har jag försökt fundera kring om det redan går att se några synbara förändringar. Är det bättre för människor med sorg i Sverige idag än vad det var för två år sedan? Svaret på denna fråga är både ja och nej.

En klar försämring som drabbat många i vårt land är de nya sjukreglerna som riksdagen beslutade om 2008. När det värsta händer är ett behov av ett gott omhändertagande mycket stort och det gäller inte minst från sjukvården, försäkringskassan och arbetsgivare. Numera är det mycket svårt att bli sjukskriven även för den som förlorat barn, en livskamrat eller till och med flera familjemedlemmar. Sorg är ingen sjukdom men skapar tillstånd av funktionshinder i vårt dagliga liv och om sörjande måste trycka ner sin sorg finns stor risk för att de blir sjuka och arbetsoförmögna under lång tid.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Sorgen – en ny början

Rainer Haak, Fredrik J Karlsson

Sorgens väg är svår men nödvändig. Det är en väg som betyder arbete – sorgearbete. Men sorgens väg är ingen återvändsgränd. Den ger viktiga och nödvändiga perspektiv. Kanske kan den också få bli början till något nytt.

 Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Sorg hos barn : en handledning för vuxna

Atle Dyregrov

Syftet med denna bok är att ge vuxna en bättre förståelse av barns sorgereaktioner i olika utvecklingsstadier. Boken tar upp barns tankar och reaktioner när döden drabbar föräldrar, syskon, vänner, far- och morföräldrar.

Boken ger många praktiska råd och principer för hur man på ett bra sätt tar hand om barnen när den närmaste familjen drabbas av ett dödsfall. Ska barnen få se den döde? Ska de få vara med på begravningen? Hur ska man göra för att barnen ska få utlopp för tankar och känslor? Hur gör man i klassen eller på förskolan?

Denna reviderade och utvidgade upplaga ersätter författarens tidigare utgivna bok Barn i sorg (1990). Boken är lämplig för föräldrar, släktingar, lärare och andra vuxna som möter sörjande barn

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Timme för timme, dag för dag

av Cyndee Peters

Sommaren 1985 förlorar Cyndee Peters inom elva dagar både sin man och sin mor. Chocken blir total ? rötterna till barndomen, det förflutna klipps av; tryggheten i nuet och förhoppningarna inför framtiden krossas?
Man måste ibland låna tröst av andra? var några ord som Cyndee Peters mötte när hon hade det som svårast. Hon lyckades göra det. Andra kan låna tröst ur hennes bok.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Alla frågor börjar med varför?

av Ulla Eneslätt

Utlämnande och personligt skriver Ulla Eneslätt om hur en dödlig sjukdom plötsligt drabbar hennes dotter, som dessutom är nybliven mamma: bröstcancer. All tänkbar behandling sätts in, men till slut segrar sjukdomen.

 Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Dikter till tröst

av Amelie Bennet

Lyriken har alltid varit en tillflykt i livets svåra stunder. Genom århundradena har människor försökt sätta ord på tanken att det kan finnas ljus även i mörkret. Dikter till tröst innehåller dikter från hela världen och från alla tider.

Tonvikten är lagd vid vårt svenska diktarv, och många av våra mest älskade poeter finns självklart med, såsom Karin Boye, Edith Södergran, Pär Lagerkvist, Hjalmar Gullberg, Tomas Tranströmer, Bo Setterlind och Kristina Lugn. Dikter som är välkända för många samsas med sådana som kan bli nya kära bekantskaper för läsaren.

Boken finns att köpa hos bl a Akademibokhandeln

Dimmorna lyfter : om sorg med andra ord

av Tommy Dahlman 

”Under mina år har jag träffat många sörjande. De har tillfört mig så mycket livskunskap och även lärt mig att tala om sorg med andra ord. Berättelserna i den här boken är mer en förmedling av upplevelser och känslor än ensidiga råd. Jag hoppas att de kommer att vara en hjälp till bearbetning och att de skänker en förstärkt tro på att dimmorna lyfter.”

Boken finns att köpa hos Bokbörsen

Dimmorna lyfter : om sorg med andra ord

av Tommy Dahlman 

”Under mina år har jag träffat många sörjande. De har tillfört mig så mycket livskunskap och även lärt mig att tala om sorg med andra ord. Berättelserna i den här boken är mer en förmedling av upplevelser och känslor än ensidiga råd. Jag hoppas att de kommer att vara en hjälp till bearbetning och att de skänker en förstärkt tro på att dimmorna lyfter.”

Boken finns att köpa hos Bokbörsen

PS. Jag älskar dig

av Cecilia Ahern

Holly och Gerry har ett perfekt liv tillsammans.  Tror de. Så händer det ofattbara. Ett par månader före Hollys trettioårsdag dör Gerry efter en kort tids sjukdom. Hon förlorar sin bästa vän, mannen hon älskar. För evigt. Han kan aldrig komma tillbaka. Men ändå gör han det.

Ett par månader efter Gerrys död dyker hans sista gåva till Holly upp: ”Listan.” I tio brev, ett för var och en av årets återstående månader, lotsar han Holly genom sorgen och visar henne hur livet trots allt rymmer både tårar och skratt. En hjärtevarm berättelse om att hålla fast, våga släppa taget och lära sig älska igen.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

Vidare

av Cyndee Peters

Boken är en hjälp för alla som befinner sig i kris och behöver stöd för att ta sig ur den. 

Boken finns att köpa hos Bokstugan

Ett annat liv : att våga vara medmänniska i kris och sorg

av Annika Gillispie, Sara Hedrenius, Christina Persson

Ett annat liv boken om att våga vara medmänniska vänder sig till dem som själva upplevt kris, sorg och förlust och till medmänniskor omkring dem. Den riktar sig också till personal inom kommuner och landsting och andra myndigheter och instanser som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med människor som drabbats av kris och katastrof.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Anteckningar under dagar av sorg

av C S Lewis – Libris

”Man säger till mig: ’Hon har gått vidare.’ Men mitt hjärta ropar: Kom tillbaka, kom tillbaka!”När författarens hustru Joy dog i cancer blev förlusten ännu tydligare än när hans mor hade gått bort i samma sjukdom många år tidigare. Han började ifrågasätta meningen med livet och skrev rakt från hjärtat. Lewis fyllde fyra anteckningsböcker med frågor, tvivel och klagan – men under brottningskampen föddes också nya perspektiv.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

 

I kroppen min: en resa mot livets slut och alltings början

av Kristian Gidlund

 I mars 2011 fick Kristian Gidlund sin första cellgiftsbehandling mot den nyligen upptäckta magcancern. Han började skriva en blogg, ”I kroppen min”. Ett halvår senare såg det ut som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 hade cancern kommit tillbaka och visade sig vara obotlig. De starkt berörande texterna i Kristians blogg blir nu bok.

 ”Detta är en av de starkaste böcker om livet och döden jag läst. Lämnar mig med många tankar….Läs den”.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

En bro till framtiden

av Göran Gyllenswärd

Livet fortsätter att gå även efter en svår förlust.
Det kan kännas konstigt, men det är nog vår räddning,
trots allt.

ur boken

Sorgen är kärlekens baksida. Det är den bistra sanningen.

En bro till framtiden är en liten bok att hålla sig i när sorgen drabbar. En bok för dig som sörjer och för dig som vill veta mer om sorgens olika psykiska och fysiska uttryck och det viktiga sorgearbetets olika stadier. I boken finns också en rad citat och andra korta texter eller dikter om sorg.

Bokens författare Göran Gyllenswärd har mött sörjande människor i hela sitt yrkesverksamma liv som psykolog. Han har hjälpt dem igenom förlusten av en nära anhörig, av sin hälsa, av sitt arbete. För fastän man inte tror det då man är mitt i sorgen så finns ett liv på andra sidan »bron«.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

När livet går i spillror

av Ulf Lidman

Experten om hur vi kan förstå, hantera och ta oss ur livskriser

Livet är fyllt av situationer som kan orsaka en kris. Allt från sjukdom, olyckor och död till skilsmässa, ekonomiska problem och att barnen flyttar hemifrån. När livskrisen är ett faktum kan det många gånger kännas kaotiskt och vi reagerar alla olika. En del blir djupt nedstämda, andra får ångest eller visar ilska. Och en del känner inget alls. 

Den här boken är ett stöd för dig som drabbats av en livskris eller har en närstående som fått möta livets baksidor. Den handlar både om att vara i kris och att bearbeta kriser. Utifrån sin långa erfarenhet som krishanterare och med många konkreta exempel visar författaren varför vi reagerar som vi gör, hur krisförloppet kan se ut, hur reaktioner bemöts och hur vi tar oss ur krisen. 

Normala livskriser är varken ett sjukdomstillstånd eller ett kroniskt tillstånd. Vi kommer att kunna gå vidare även om det i stunden kan kännas som att mörker och hopplöshet tynger oss. En nyckel ligger i att lära känna sig själv och hitta sin egen väg ut ur krisen. 

ULF LIDMAN har arbetar med människor i kris sedan slutet av 1980-talet. Han har två magisterutbildningar, en i tvärkulturell krishantering och en i livsåskådning med fokus på familje- och relationsterapi. Ulfs primära spetskompetens är inom tvärkulturell krishantering. Med motiverande samtal (MI) som grundförhållningssätt anpassar han alltid krisbearbetningen till individens behov. Ulf är flitigt anlitad som utbildare och föreläsare.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

 

När livet måste gå vidare

av Ken Olofsson

Hur hanterar man sin sorg, hur lever man vidare, när man förlorat sin partner, sin stora kärlek? 100 000 kvinnor och män tvingas varje år att uppleva och erfara hur det känns ”när döden skiljer oss åt.

”Med inlevelse, lyhördhet och stort personligt engagemang låter journalisten och författaren Ken Olofsson i denna bok 23 personer berätta sin historia om hur det känns att bli lämnad ensam, bli änka eller änkeman, då ens partner gått bort.Varje upplevelse av sorgens väsen, varje berättelse om saknadens själ, är högst individuell. ”Vi äger inte sorgen, sorgen äger oss”, säger Ingmar Ström i ett av bokens kapitel, till en sörjande änka.

Boken avslutas med ett kapitel, där Ken Olofsson ger oss sin egen berättelse om livet och döden, sorgen och smärtan kring sin stora kärlek, Marina, som dog alldeles för tidigt under dramatiska omständigheter.

Döden i vår kultur är ett tabubelagt ämne. Vi talar inte gärna om döden. Ändå är döden en självklar del av livet. Så länge vi minns dem, så länge vi talar om våra kära avlidna, så länge lever de mitt ibland oss. Den som vågar bli vän med döden ger också sig själv chansen till ett rikare liv.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Förluster

av Barbro Lennéer Axelson

I Förluster: om sorg och livsomställning ger psykologen Barbro Lennéer Axelson kunskap om hur man kan hjälpa vid den typ av förluster som ingår i de flesta människors liv skilsmässor, dödsfall och förlust av hälsa och livskvalitet vid olika typer av sjukdomar.

I boken står individers och familjers vardagskatastrofer i centrum. Författaren beskriver detaljerat de olika känslor som kan uppstå i samband med en kris. Boken innehåller rikligt med kommentarer från personer som författern mött när hon arbetat med krisstöd, kristerapi och som handledare för andra med dessa uppgifter. 

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Ett annat liv boken om att våga vara medmänniska vänder sig till dem som själva upplevt kris, sorg och förlust och till medmänniskor omkring dem. Den riktar sig också till personal inom kommuner och landsting och andra myndigheter och instanser som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med människor som drabbats av kris och katastrof.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Tomma tofflor i hallen
Av: Lena Poggi

Tomma tofflor i hallen är en spännande berättelse om stark kärlek och djup sorg. Lena träffade Jean-Marc på en buss i Örebro. Han var fransman, född i det koloniserade Algeriet och 18 år äldre. Det handlar om deras liv före och under hans sjukdom 21 år senare, om sorg och om sökande efter ny mening och identitet efter hans död.

Att mista en älskad anhörig är bland det värsta man kan uppleva och det är få som slipper undan den erfarenheten. Därför berör den här boken många.

”– Votre mari était bigame.
Vad? Sa hon att min man var bigamist?
– Ce n’est pas grave, fortsätter den luttrade kvinnan på franska i telefonen. Det är inte så allvarligt. Ganska vanligt, fyller hon i med.
Inte så allvarligt!? tänker jag. Den franska dödsattesten som jag håller i handen och som utfärdats på Franska konsulatet i Stockholm namnger två fruar.”

Boken finns att köpa på bl a Bokus

 

 

Låt oss hoppas på det bästa
Av: Carolina Setterwall

”Den sista gången jag säger god natt till dig vet jag inte att det är sista gången jag gör det. Om jag hade vetat det hade jag förmodligen lagt mer energi i avskedet. I stället säger jag att jag tror att jag går och lägger mig hos Ivan snart. Du protesterar inte. Med blicken fäst vid din dator låter du mig gå och jag gör det, jag går, för allra sista gången går jag ifrån dig. Jag tror att vi ska ses i morgon bitti. Det gör vi inte. Vi ses aldrig mer.”En morgon finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. ”Låt oss hoppas på det bästa” är en gastkramande uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet: med kärleken och föräldraskapet och den moderna relationen och dess inneboende förväntningar.

Boken finns att köpa på bl a Bokus

 

I tusen liv ska jag sakna dina mjuka händer
Av: Hanna Hilvenius

Ömhet Ömt smeker ursinnet över sorgens kind, längtan går aldrig över, Det vet bara den, som har upplevt ett före och ett efter När jag var nio år gammal omkom min pappa och storebror i en bilolycka och min mamma blev svårt skadad. Livet förändrades från ett ögonblick till ett annat och min och mammas relation blev mycket stark. För några år sedan drabbades hon av cancer och hon gick bort våren 2014. Det här är en bok om att leva sida vid sida med sorgen och om en kärlek som aldrig går förlorad.

Boken finns att köpa på bl a Adlibris

Min usynlige søn
Av: Esben Kjaer

”Min Usynlige Søn” er en bog om at leve med sine døde. De går nemlig ikke væk. Som den nyeste sorgforskning viser, er sorg med os resten af livet. Bogen beskriver Esben Kjærs erkendelsesrejse gennem sorgen, efter at han mistede sin syvårige søn Sebastian. Men den er samtidig fyldt med research og interviews med eksperter og andre, som breder perspektivet ud. Sorg er ikke noget, vi skal kureres for, skriver Esben Kjær – sorg er en kæmpe kraft, en livslang transformation af, hvem vi er som mennesker. Bogen hjælper med at svare på det måske vigtigste spørgsmål for nuværende og kommende efterladte: ”Hvem vil jeg være, når sorgen rammer mig?” For det gør den.

Boken finns att köpa på Adlibris

Døden en overlevelsesguide
Av: Esben Kjaer
Finns att köpa på Adlibris

Lövet Fredrik
av Leo Buscaglia

En tankeväckande berättelse om hur lövet Fredrik och de andra löven i trädet förändras med årstidernas växlingar och till slut faller av och landar mjukt i den allra första vintersnön. Sagan om lövet Fredrik är en berättelse som berör både barn och vuxna och som skildrar den sköra balansen mellan liv och död. Det är en älskad klassiker som har hjälpt tusentals människor att hantera frågan om livet och döden.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Vad händer när någon dör?

av Michaelene Mundy

Vad händer när någon dör? är tänkt att fungera som en hjälp i denna komplicerade och svåra stund. Genom att skingra det mystiska kring döden och begravningar hjälper denna trevligt illustrerade bok vuxna att förklara för barnen hur vi genom glädje och sorg minns vår älskade anhörige eller vän.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Visst får du gråta : en bok för barn som sörjer

av Michaelene Mundy 

Nu har barn som sörjer fått en vänlig och kärleksfull hjälp skriven av en expert för att klara av förlusten av en nära vän.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

När farfar blev ett spöke (för barn och unga)

av Kim Fupz Aakeson 

När Eriks farfar dör känns det plötsligt väldigt tomt. Det låter konstigt när mamma säger att farfar har blivit en ängel. Pappas förklaring att farfar har blivit jord låter ännu konstigare. Däremot känns det inte alls lika konstigt när farfar en natt sitter på Eriks byrå. Efter att de pratat lite förstår Erik att farfar blivit ett spöke.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Jag känner en ängel (3-6 år)

av Cecilia Svensson

Cecilia har en ängel i himlen. Änglar har vingar så att de kan flyga ner och hälsa på oss. De kan lägga en tröstande hand på våra axlar när vi gjort oss illa. Men mest av allt tycker de om när vi skrattar och är lyckliga. Att ha en ängel i himlen betyder också att man saknar någon, och ibland blir man väldigt ledsen…

En lättförstålig bok som tar upp saker runt döden som inte är så lätt att prata om, på barns nivå.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Dödenboken (3-6 år)

av Pernilla Stalfelt

”En suverän och rolig bok om döden i dess olika aspekter. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc. Hon visar stor respekt för olika synsätt kring döden och gör det med mycket värme, medkänsla och charm.

En fin balans mellan det djupt tänkvärda kring döden och det humoristiska i framförandet. En i högsta grad informativ och välbehövlig faktabok, som man unnar alla små och stora barn att läsa den.” 

Isabelle Halvarsson, BTJ

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

Superhjälten och mirakelpojken (6-9 år)

av Petra Jonsson

 Superhjälten var sex år och den modigaste som fanns i hela universum.Mirakelpojken var bara fyra månader, men hade redan hunnit uträtta mirakel bara genom att komma till världen.En dag hände det fruktansvärda.
Deras mysiga, roliga, busiga Pappas hjärta gick sönder.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Jättebra Olga!

av Kirsten Gjerding, Anna-Marie Helfer

Olgas mamma är död och Olga måste lära sig många nya saker. Det måste hennes pappa också och han förstår inte att de ska dela med sig av saknaden de båda känner. Men det ändrar Olga på och det är jättebra. En bilderbok om att mista och sakna någon man älskar.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

När gamla föräldrar dör – den undervärderade sorgen

av Steinar Ekvik

Vi är alla medvetna om att en gammal människa måste dö, men det är vanligt att vi undervärderar den sorg och saknad som väcks när döden slutligen kommer. Många upplever att omgivningen inte alltid förstår vad man går igenom. Att dö i hög ålder är ju fullt ”naturligt”.

Boken När gamla föräldrar dör: den undervärderade sorgen kan ge hjälp, tröst och stöd i sorgearbetet.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

 

Skolan och elever i sorg

av Steinar Ekvik

När en elev dör eller förlorar en av sina närmaste, har lärare och klasskamrater en krävande tid framför sig. Samtidigt som skolans personal ofta upplever osäkerhet om hur man ska kunna hjälpa elever i sorg, är det viktigt att inte försöka kringgå problematiken.

Denna bok ger praktiska råd om hur lärare och klass kan gå tillväga för att stödja varandra i sorgearbetet. Bokens innehåll bygger på författarens erfarenheter som präst, på erfarenheter hos lärare som har upplevt sorg i sina klasser och på föräldrars upplevelser i mötet med skolan när de har förlorat ett barn.

Boken finns att köpa hos bl a Bokbörsen

 

Sorg finns

av Göran Gyllenswärd

Ungdomar som drabbats av svår sorg ställer sig många frågor. Vi får följa deras funderingar – den närmaste tiden efter dödsfallet och när det gått några år. Sorgen finns kvar, men den har förändrats. Göran Gyllenswärd har träffat de här ungdomarna under lång tid på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris.

Boken finns att köpa hos Bokus

 

Stöd för barn i sorg

av Göran Gullenswärd

Rädda Barnen förlag, Svenska, 1997 (slut på förlaget, finns på bibliotek)

Stöd för barn i sorg är angelägen läsning för alla som vill starta stödverksamhet för barn som förlorat en en nära anhörig, men även för andra som möter dessa barn och vill ge dem sitt stöd.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

 

Aldrig i livet, när någon i familjen har tagit sitt liv – ungdomar berättar

av Göran Gyllenswärd

Det vet Mikaela, en av ungdomarna som du möter i den här boken. Och Malin, Carl, Sara, Sanna och Filip. Det berättar hur det var, vad som hände, hur det påverkade och fortsätter att påverka dem. Boken tar också upp olika frågor som de och andra ungdomar i samma situation funderat över. Göran Gyllenswärd och Lotta Plofeldt har i sitt arbete på Rädda barnen träffat ett stort antal barn och ungdomar som förlorat en nära anhörig genom dödsfall – pappa, mamma, ett syskon.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

 

I taket lyser stjärnorna

av Johanna Tydell

Ungdomsroman om det svåraste svåra – en mamma som är döende i cancer, om att vara stark och svag på samma gång, om att ingenting blir riktigt som man trott och om den första kärleken på blodigt allvar som ingen annan kan förstå.

I taket lyser stjärnorna vann både Augustpriset och tilldelades Slangbellan 2003.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Så känns sorg

av M. Danielsson och C. Ginner

(9-12 år)

 Inspirerande bok om ett svårt ämne – en bok som tar barnens känslor på allvar, som öppnar upp för funderingar och samtal.  Barnen får komma till tals och berätta om sina svåra sorgupplevelser. Dessutom innehåller boken fakta i ämnet, och barnen bidrar själva med fantastiska dikter, citat och tips.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

 

 

Gröngölinge är på väg. Dikter för barn och andra

av Barbro Lindgren

(6-9 år)
En eftersökt klassiker och en älskad bok som ofta citeras och vars dikter återkommer gång på gång i samlingsvolymer med den bästa svenska lyriken.

Boken finns att köpa hos bl a Smakprov

 

Bröderna Lejonhjärta

av Astrid Lindgren

(6-9 år)
I Nangijala, där är det ännu lägereldarnas och sagornas tid, och det är dit man kommer när man dör. Det berättar Jonatan Lejon för sin bror Skorpan som ligger sjuk och har råkat få veta att han snart ska dö. Hur kan det vara så hemskt att en del måste dö när dom inte har fyllt tio år ens, undrar Skorpan. Vet du Skorpan, jag tror att du får det härligt, försäkrar Jonatan. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

 

Du är hos mig ändå

av Suzanne Sjöqvist

Varje år förlorar fler än 3 000 unga sin mamma eller pappa genom dödsfall. Här berättar ett trettiotal barn och ungdomar själva, rakt och varmt, om sina svåraste stunder, om sina känslor och om hur de får sina liv att gå vidare.

Sorg tar mer kraft, mer tid än vad många förskonade tror. Styrkan den kan ge på sikt byggs långsamt upp, och det handlar mycket om hur man blir bemött av sin omgivning.

Bokens budskap är enkla: Se mig, säg något, gör något, om än aldrig så lite. Vänd mig inte ryggen. Du är hos mig ändå  vänder sig i första hand till andra unga med samma upplevelser, men också till anhöriga och till alla dem som i sitt dagliga värv möter barn i sorg. Hösten 2007 erhöll författaren The 2007 YoungMinds Book Award. 

Boken finns att köpa hos bl a Wahlström & Widstrand

 

Inte bara tennis

av Peter Barlach

(Läsålder: tonår)
John är en elvaårig kille, på det tolfte, vars största intresse är tennis. Han bor i Lillängen med sin mamma, pappa, storasyster och deras hund Bessie. När han inte går i skolan hänger han med kompisar och spelar tennis. Men en dag vänds livet upp och ner.Inte bara tennis är en stark och drabbande berättelse om att mista en förälder.

Boken finns att köpa hos bl a Bokus

 

Himlen suger
av Andreas Hasselberg  Vera Mulder

Fellan ska spela sin första innebandymatch någonsin och han är nervös. Hans pappa måste jobba men han mama har lovat satt komma o titta. Hon kommer att se på uppifrån himlen. Hon är död, i cancer.
Författaren hoppas att boken ska bli ett verktyg i samtal med barn och cancer döden och livet.

Boken finns att köpa hos bl a Adlibris

×
×

Kundvagn