Föreningsinformation
Kontakt med VIMIL och dess styrelse: info@vimil.se.
Om du vill bli medlem samt övriga medlemsfrågor: medlem@vimil.se.
Om du upplever problem med eller vill bidra med material till webbsidan, kontakta webb@vimil.se
Aktiviteter och träffar som ska in på hemsidan respektive i kalendariet kontakta kommunikation@vimil.se

VIMILs Styrelse- och sekretariat 2022
Att vara medlem i VIMIL innebär för många av oss en resa från det nattsvarta mörker vi drabbats av till att börja läka. Inom VIMIL får vi erfara vad stor empati är, vad glädje i sorgen betyder och hur viktigt det är att få vara tillsammans med andra som verkligen förstår. VIMIL är en livlina som hjälper oss att så småningom leva ett bra liv igen.
Då det gått ett tag vill många gärna ge tillbaka och ge det stöd och den framtidstro de fått som medlemmar i VIMIL till andra drabbade. Många blir VIMIL-värdar, några aktivitetsarrangörer, andra ingår i olika arbetsgrupper eller så småningom kanske i styrelsen. Allt arbete är ideellt och mycket givande.
VIMIL har ingen anställd, alla som är funktionärer arbetar helt ideellt och är själva drabbade. Att ingå i styrelsen innebär att man är med i ett dynamiskt gäng som genom flera olika arbetsgrupper arbetar operativt tillsammans med medlemmarna.
Är du intresserad av att bli funktionär? Hör av dig till info@vimil.se
Ordförande
Jan Johansson
Vice ordförande
Monica Löfgren
Sekreterare
Eva Floberg
Kassör
Vakant
Ledamot
Pernilla Sundell
Ledamot
Sofia Aspling
Ledamot
Ella Bolladottir
Suppleant
Helena Olsson
Suppleant
Pernilla Fritz
Medlemsansvarig
Annette Nordgren
Ekonomiansvarig
Ulla-Lena Lindqvist
Revisor
Ronnie Fernström
Revisorsuppleant
Birgitta Svahn Axén
Valberedning
Lennarth Nilsson (sammankallande)
Kristina Lindquist
Lisa Bergendahl
VIMILs Stadgar
Tidigare stadgar är antagna den 15 januari 2000. Reviderade den 29 januari 2005, den 2 februari 2008, den 2 februari 2013, den 4 oktober 2014, den 3 oktober 2015 samt 9 mars 2019.
§ 1 Namn
Föreningens namn är VIMIL – Vi som mist någon mitt i livet. Föreningen är rikstäckande och ska verka både nationellt och regionalt genom social samvaro.
§ 2 Ändamål
VIMIL är en religiöst och politiskt obunden ideell förening. Målsättningen är dels att medlemmar ska utgöra stöd och hjälp för varandra och dels att samhällsdebatten om sorg ska breddas, samt att förståelsen för sörjande människor ökar i samhället.
Föreningen ska bland annat:
- ordna möten för att skapa relationer mellan medlemmar samt för stöd och utbyte av erfarenheter • samla information och bygga upp en kunskapsbank samt etablera kontakt med experter med särskild kompetens inom området
- verka som påtryckningsgrupp och driva frågor så att sorg och sörjande människor blir mer accepterade i samhället
Föreningens verksamhet ska bedrivas med medel från medlemsavgifter, statliga bidrag, bidrag från organisationer samt donationer. Information om verksamheten ska dokumenteras och finnas tillgänglig på internet i form av hemsida.
§ 3 Medlemskap
Medlemskap är öppet för den som förlorat någon genom dödsfall och som vill bidra till ökad förståelse för situationer som uppstår i samband med sorg samt för ömsesidigt stöd och hjälp emellan medlemmar.
Medlem väljs in av styrelsen, som även beslutar om uteslutning av medlem. Medlem som ej i föreskriven tid har erlagt medlemsavgift anses ha utträtt ur föreningen.
Medlem kan vara stödmedlem, hädanefter kallad VIMIL-vän, men deltar då inte i föreningens aktiviteter eller tar del av föreningens information och utskick förutom det som är tillgängligt på den publika hemsidan. En VIMIL-vän behöver inte ha förlorat någon utan är en person som vill stötta föreningen.
Medlem kan uteslutas om denne skadat föreningens intressen eller någon av dess medlemmar eller då medlem uppträtt i strid med dessa stadgar, i strid med gällande lagar, vid osant intygande, samt vid vårdslöst eller oetiskt agerande i föreningens namn.
Medlem förbinder sig genom sitt medlemskap att, i frågor som rör tillämpningen av dessa stadgar, inte väcka talan vid allmän domstol. Tvist om stadgarnas tillämpning ska avgöras inom föreningen.
§ 4 Medlemsavgift
Medlemsavgift och medlemsavgift för VIMIL-vän bestäms av ordinarie årsmöte. Inbetald avgift återbetalas inte vid utträde eller uteslutning ur föreningen.
§ 5 Föreningsstämman
Föreningsstämman är föreningens högsta organ och består av medlemmarna. Föreningen ska hålla minst en föreningsstämma per år varav ett årsmöte före mars månads utgång och eventuellt ett höstmöte i oktober/november. Tid och plats beslutas av styrelsen.
Kallelse till årsmöte, med angivande av vilka ärenden som ska behandlas, ska sändas ut till medlemmarna minst 20 dagar före mötet genom brev eller e-post samt kungöras på VIMILs hemsida.
Årsräkenskaper och beslutshandlingar ska hållas tillgängliga på föreningens hemsida senast en vecka före årsmötet.
Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall detta framgå av kallelsen.
Extra föreningsstämma hålls då minst tio procent av medlemmarna begär så eller då styrelsen så finner lämpligt.
§ 6 Rösträtt och beslut
Rösträtt vid föreningsstämma har närvarande medlem som erlagt fullmedlemsavgift. VIMIL-vän äger inte rösträtt. Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande vid medlemsmötet. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som biträds av mötesordföranden; vid val skiljer lotten. Beslut om stadgeändring kan endast ske genom beslut av årsmöte, och där minst två tredjedelar av de röstberättigade anser det.
§ 7 Årsmöte
Vid föreningens årsmöte ska följande ärenden behandlas:
- Fastställande av röstlängd för mötet
- Val av ordförande och sekreterare för mötet
- Val av två rösträknare och justerare av protokoll
- Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt
- Fastställande av föredragningslista
- Styrelsens verksamhetsberättelse
- Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning)
- Revisionsberättelse
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
- Avgifter, verksamhetsplan och budget för kommande verksamhetsår
- Val av styrelse och revisor
- Val av valberedning
- Motioner och andra förslag
- Övriga ärenden
Motioner och andra förslag ska, för att kunna bli föremål för beslut, läggas fram skriftligen för styrelsen minst 40 dagar före årsmötet.
§ 8 Styrelsen
Föreningsstämman väljer vid årsmötet för tiden fram till nästa årsmöte en styrelse bestående av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och minst en styrelseledamot. Ordföranden väljs för en tid av ett år.
Vice ordförande, sekreterare och kassör väljs var för sig. De och övriga styrelseledamöter väljs för en tid av två år vid första mandatperioden. Vid val för en andra mandatperiod väljs alla ledamöter för ett år i taget.
Härutöver ska styrelsen bestå av det antal ledamöter som styrelsen med hänsyn till för verksamhetsåret planerad verksamhet anser vara lämpligt samt minst två suppleanter. Suppleanterna väljs var för sig för en tid av ett år. Samma person får väljas som ordförande högst femgånger i följd.
Styrelsen sammanträder vid behov på kallelse av ordföranden, minst fyra gånger per år. Suppleanter ska alltid kallas till styrelsens sammanträden. Styrelsen är beslutsför när minst fem av dess ledamöter är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet och med utslagsröst för ordföranden. Styrelsens sammanträden ska protokollföras och kan även ske över telefon, video, skype eller mail.
Styrelsen företräder föreningen utåt, verkar för att fullfölja föreningens syften och ska därvid särskilt:
- genomföra föreningsstämmans beslut och handha löpande ärenden
- föra medlemsregister
- utarbeta förslag till arbets- och verksamhetsplan att fastställas vid årsmötet utarbeta årsräkenskaper och förslag till budget
- förbereda föreningsstämma.
§ 9 Styrelsens uppgift
Styrelsen ska verka för föreningens ändamål och fortsatta utveckling samt tillvarata och utveckla medlemmarnas gemensamma intressen och aktiviteter inom föreningens verksamhetsområden.
§ 10 Val av styrelse
Val av styrelse ska förberedas av en valberedning.
Meddelande om behov av antal ledamöter och eventuell uppgift per ledamot ska senast två månader före ordinarie årsmöte lämnas till valberedningen. Avgår styrelseledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i den turordning som beslutats vid styrelsens konstituerande möte.
Styrelsen får utse person till adjungerad ledamot. Sådan ledamot har inte rösträtt men kan efter beslut av styrelsen ges yttrande- och förslagsrätt. Adjungerad får utses till befattning inom styrelsen. Årsmötet ger styrelsen mandat att inom sig utse arbetsutskott samt att välja de funktionärer som styrelsen med hänsyn till för verksamhetsåret vald organisation och planerad verksamhet anser vara lämpligt. Dessa väljs var för sig för en tid av ett år.
Styrelsen kan ålägga suppleanter, kontaktpersoner samt andra funktionärer särskild uppgift.
§ 11 Revisorer
Styrelsens förvaltning ska årligen granskas av en på årsmötet utsedd revisor. Årsmötet skall även utse en revisorssuppleant.
§ 12 Firmateckning
Ordförande och kassör tecknar var för sig föreningens firma upp till ett halvt basbelopp. Vid längre frånvaro för någon av dessa båda tecknas föreningens firma gemensamt av vice ordförande och sekreterare eller av en eller flera av styrelsen särskilt utsedda personer. Vid betalning av ett belopp överstigande ett halvt basbelopp ska firma tecknas av ordförande och kassör i förening eller av de två personer som styrelsen beslutat.
§ 13 Valberedning
Förslag till styrelse, revisor och revisorssuppleant avges av en valberedning på tre personer, vilka väljs av föreningsstämman för tiden till nästa årsmöte.
§ 14 Verksamhets- och räkenskapsår samt revision
Räkenskaper, styrelseprotokoll mm ska överlämnas till revisor senast en månad före årsmöte. Senast en vecka före ordinarie årsmötet lämnar revisor revisionsberättelse till styrelsen.
§ 15 Föreningens upplösning
Beslut om föreningens upplösning kan endast ske genom beslut av två på varandra följande föreningsstämmor, varav det ena ska vara årsmöte. För upplösning av föreningen fordras beslut med minst tre fjärdedels majoritet.
Vid föreningens upplösning ska eventuella tillgångar användas för främjande av social verksamhet.
VIMIL och GDPR
Den 25 maj 2018 träder den nya europeiska dataskyddsförordningen,”The General Data Protection Regulation” (GDPR) i kraft inom hela EU.
För att du ska känna dig trygg med hur vi hanterar din e-postadress och andra personuppgifter, så har vi förtydligat vår policy för dig som medlem. Till exempel att vi behöver din e-postadress för att kunna meddela dig om våra aktiviteter, om vad som sker i VIMIL och skicka inbjudan till konferenser och annat som sker i VIMIL . Allt för att ge dig som medlem ett säkert och tryggt medlemsskap.
När vi hanterar dina personuppgifter har du rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Det innebär att du kan få information om när och hur vi hanterar dina personuppgifter. Du kan även be oss ta bort dina egna uppgifter.
Vi värnar om dig & dina uppgifter!
VIMILs medlemsregister
VIMILs fullständiga medlemsregister finns tillgängligt för ett fåtal nyckelpesoner. Det finns endast ett enda register och i det finns all samlad information om alla medlemmar. Vi har inte olika register för utskick via e-mail eller bevarande av medlemsdata.
Hur använder vi medlemsregistret?
Då vi skickar ut meddelanden via e-mail använder vi uppgifter från registret. Kalendern kommer en gång i månaden, Nyhetsbrev och andra viktiga meddelanden kommer då och då. När vi gör dessa utskick gör vi detta genom ett verktyg, Get A Newsletter. I det verktyget har vi inget aktivt register eller sparade uppgifter utan medlemsregistrets e-postlista kopieras aktivt varje gång ett utskick skall skickas och tas därefter omedelbart bort. Om man inte vill ha dessa utskick från Get A Newsletter kan man avsäga sig det i en länk längst ner i mailet/utskicket.
Andra sparade uppgifter
Om du har deltagit i t.ex. en aktivitet, på ett riksmöte eller en VIMIL-resa har uppgifter inför dessa samlats in i form av namn, telefonnummer och e-postadress. Dessa listor sparas inte utan vid varje nytt tillfälle samlas de in igen.
Om du inte vill ha meddelande från VIMIL
Du kan avprenumerera alla mailutskick genom att vi tar bort din e-postadress från vårt medlemsregister. Det innebär att vi inte kan kontakta dig överhuvudtaget, din e-postadress finns inte i vårt register och det är upp till dig att söka all information på vår hemsida eller i vår facebook-grupp.
Vill du inte ha din e-mail i vårt register (men ändå vara medlem) meddelar du detta till medlem@vimil.se.
Du kan också välja att aktivt stoppa alla utskick från Get A Newsletter, då kommer ingenting från dem skickat från VIMIL. Det är ett aktivt val du måste göra själv i utskicket från Get a Newsletter.
Vi hoppas dock att du tycker kontakten med VIMIL, våra Kalenderbrev och VIMIL-bladet är inspirerande och fyllda med bra och viktig information och att du vill ha kvar din e-postadress medlemsregistret.
Vilka uppgifter lämnar du till registret då du blir medlem?
Då du blir medlem fyller du i ett formulär på vår hemsida med namn, adress, telefonnummer, e-post, län och vem du förlorat.
Du väljer sedan själv under Användarinformation om du vill vara sökbar på vår slutna medlemssida för andra medlemmar. Då kan andra i t.ex. ditt län söka efter medlemmar i närheten liksom vem som haft samma förlust. Du ger ditt samtycke att dina uppgifter, vilka väljer du själv, finns tillgängliga på hemsidans medlemssida. Där väljer du alltså om andra medlemmar ska kunna kontakta dig. Och du väljer vad du vill berätta.
Tillgång till dina uppgifter
Vill du veta vad som finns om dig i registret hittar du det enklast genom att logga in på hemsidans medlemssida och sedan under ”Mina inställningar”. Där står det du själv lagt in. Vi har inga andra uppgifter i registret förutom kassörens bokföring av inbetalda medlemsavgifter.
Den slutna Facebook-gruppen
På föreningens slutna Facebook-sida har vi som policy att man måste använda sitt riktiga namn och helst ha ett personligt foto. Detta för att i den gruppen delar man sina innersta tankar, sina svårigheter, sin ledsenhet och sin sorg. Då ska man vara säker på att de som finns i andra änden på facebook är medlemmar och riktiga personer. Vi godkänner inte ansökan till Facebook-gruppen om namnet inte finns i medlemsregistret. Lämnar man föreningen tas man bort från Facebook-gruppen.
Dela med tredje part
Vi delar aldrig dina uppgifter med någon annan, någon tredje part eller lämnar ut dem oavsett vilket sammanhang det kan vara. Dina uppgifter är säkra hos föreningens medlemsansvarig.
Spar vi gamla uppgifter?
En viktig del i den nya lagen är att du som medlem enkelt ska kunna avbryta kontakten med föreningen då du valt att avsluta ditt medlemsskap, därför spar vi inga gamla uppgifter och alla uppgifter tas bort. Om medlemsavgift inte inkommit inom en viss tid och efter ett antal påminnelser både direkt till medlemmen, på hemsidan och i Facebook-gruppen tas man bort från registret. Väljer du sedan att bli medlem igen måste du ansöka på nytt och fylla i alla uppgifter.
Personuppgiftsansvarig är Föreningen VIMIL.